Dags att byta fönster

Som ni vet så håller vi på att renovera vårt hus, och nu har det blivit dags att byta fönster. Fönstren är ju en viktig del av huset och de kan vara riktiga energitjuvar om de är dåliga. Genom dåliga fönster strömmar värmen ut på vintern, och det betyder att man får värma på mer vilket i sin tur kostar mer pengar. Bra fönster håller istället värmen inne. Det finns också fler fördelar med nya fönster, som till exempel att de isolerar bättre för ljud utifrån och att de är säkrare ur inbrottssynpunkt.

pvc-fönster

PVC-fönster. Bild: Nordiskafonster.se

Jag har kikat på PVC-fönster från Nordiska Fönster, till exempel det här: https://www.nordiskafonster.se/fonster/pvc-fonster/oppningsbart-fonster-tva-luft, som finns i att få i en mängd olika kulörer och med olika handtag, glas och andra tillval. PVC-fönster är överlägset brandsäkrare än ett vanligt träfönster, och Nordiska Fönster har klass A på både energi och PVC-karm. Det är underhållsfria fönster med maximal livslängd och kvalitet och det känns väldigt pålitligt.

Det gäller ju verkligen att man gör ett bra val när det gäller fönster eftersom det är något som man inte byter så ofta. De fönster man väljer ska ju sitta där i många, många år och man måste se det som en investering. Det går liksom inte bara att jämföra priser och ta det billigaste, utan man måste jämföra olika slags fönster och se vilka egenskaper de har, och sedan leta efter bra fönster till bra priser.

Vad ska man tänka på då?
Jag ska absolut inte kalla mig någon expert på fönster, men jag har ju läst lite om det här nu och här kommer lite saker som man kan fundera över när man ska byta fönster.

Ett hus har ju ofta fyra väggar (eller fler) och det kan vara värt att fundera lite över väderstrecken. På en vägg i söderläge kan det vara värt att komplettera med glas som minskar värmen från solen under sommaren. På så sätt kan slippa lite av det där med att dra ner gardiner i tid och otid för att det ska hålla sig svalt inne.

Om man funderar på att byta fönster i omgångar för att spara pengar så är det, vad jag kan läsa mig till, ändå billigare att byta alla på samma gång eftersom uppvärmningen blir billigare och det blir mer kostnadseffektivt med ett leverans- och installationstillfälle än flera stycken om man byter i omgångar.

Man måste inte byta fönster under sommaren. Byter man ett fönster i taget så är det inte så lång tid det handlar om som värmen släpps ut och kylan in. Det kan ju faktiskt vara värt att se om man kan få ett bättre pris från en fönsterinstallatör om man är flexibel och kan göra det när han har ”lågsäsong” eller lite att göra.

Det viktiga för att få ett fönster som isolerar bra är att fönstret har ett lågt U-värde, så det ska man titta på. Det är mycket bättre att satsa på ett treglasfönster än ett tvåglasfönster, dels ur uppvärmningssynpunkt men också för buller. Det isolerar helt enkelt bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *