The Lord of the Rings

En av mina absoluta favoritfilmer är Sagan om Ringen-filmerna. Egentligen är fantasy/äventyr en genre som jag inte är så där speciellt förtjust i, men Sagan om Ringen är verkligen något utöver det vanliga. Egentligen tror jag att jag är mer förtjust i hur välgjorda filmerna är snarare än i handlingen, men det går inte heller att neka till att det är en riktigt bra story. Jag älskar alla miljöerna de är i, och hur varje miljö har sina kännetecken som lyser igenom även i små detaljer som hur folkets kläder och vapen ser ut.

Jag älskar att titta på extramaterialet (vi har utgåvor med cirka fyra timmars extramaterial per film, så det finns en del att se). Att se hur mycket arbete de har lagt ner är helt fantastiskt. De har byggt upp hela städer och kläderna är så välgjorda att exempelvis kung Theoden har inskriptioner på insidan av sin rustning som aldrig någonsin syns i filmen men som ändå finns där för att Bernard Hill verkligen ska känna sig som kung Theoden.

Och så älskar jag musiken också. Det är verkligen fantastiskt hur mycket jobb de har lagt ner på musiken, både på att få den att låta så bra som den gör men också på att få den att passa så bra till filmerna. De olika filmerna har olika musik, eller olika ”teman” kan man säga. Jag gillar både den instrumentala musiken och den med sångare. Enya gör till exempel en väldigt fin låt som heter May it be, som ni kan höra här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *